Kerala PSC Helper E-Book
You can buy these E-Book prepared by WWW.KERALAPSCHELPER.COM for its valuable readers with and affordable amount. In this book we included Notes and Expected Questions

Current Affairs Question for Assistant Grade 2 in Bevco

Releted Posts With this Title


Current Affairs Question Today | PSC Current Affairs Question | Kerala PSC Current Affairs Question | UPSC Current Affairs Question | RRB Current Affairs Question | IAS Current Affairs Question | Current Affairs Question for all Competitive Exam
---------------------------------------------- 

################ PERSON IN NEWS ################
1. Who was appointed as the Controller General of Accounts?
Answer: - M.J.Joseph

2. Which Bengali writer, known for the novels Dahana (Charred), KachherDewal (Wall of Glass) etc.. passed away recently?
Answer: - Suchitra Bhattacharya

3. The Supreme Court of India issued guidelines on regulating government advertisements, based on the recommendations by the committee headed by?
Answer: - N.R.madhav Menon

4. Who was recently been appointed as Election Commissioner?
Answer: - Achal Kumar Jyoti

5. Who was appointed Chairman of the Joint Committee of Parliament to look into provisions of the Land Acquisition Amendment Bill,2015?
Answer: - S.S.Ahluwalia

6. Who has been appointed as the new Chairman of Sangeetha Nadaka Academy?
Answer :- Shekhar Sen

7. Who sworn as the new Chief Minister of Jammu and Kashmir?
Answer :- Mufti Mohammed Sayeed

8. Who has been appointed as the new Chairman of African Union?
Answer :- Robert Mugabe


################ SCIENCE AND TECHNOLOGY ################

1. Name the world’s first fully warm blooded fish, discovered recently?
Answer: - Opah

2. Name the first state to issue soil health cards to farmers?
Answer: -Punjab

3. Which state government has entered into a Memorandum of Understanding with Google, to build the company’s biggest campus outside the United States of America?
Answer: - Telangana

4. Name advanced variant of the BrahMos supersonic cruise missile which was successfully test fired from the Car Nicobar Island recently?
Answer: - BrahMos Block 3

5. India successfully test fired BrahMos Cruise Missile, what is its range?
Answer :-290 Km

6. The first total broadband district in India?
Answer :- Idukki
################ SPORTS  ################
1. Men’s Singles title winners of the Rome Masters Tennis?
Answer: - Novak Djokovic

2. Women’s Singles title winners of the Rome Masters Tennis?
Answer: - Maria Sharapova

3. Which Indian won gold in the under-15 category of World School Chess Championship?
Answer: - Tejaswini Sagar

4. Which Indian shooter won the bronze medel in the 50m Rifle Prone Event in the ISSF World Cup?
Answer: - Gagan Narang

5. Which Indian discus thrower won bronze in IAAF Diamond League series held in Shanghai?
Answer: - Vikas Gowda
6. The name of Mascots for 2016 Rio Olympic Games and Paralympics Games are?
Answer :- Vinicius and Tom

7. Who became the first Indian Cricketer to score a centuary against Pakisthan in the ICC World Cup?
Answer :- Virat Kohli

8. To which sports Sebastian Vettel is related?
Answer :- Car Racing

9. Who was elected as General Secretary of Indian Olympics Association in 2014?
Answer :- Rajiv Mehta

10. The Hero Indian Open tornament is related to which sports?
Answer :- Golf

11.  Who has been appointed as the Director General of the Sports Authority of India?
Answer :- Injeti Srinivas

12. The winner of first Hockey World League?
Answer :- Netherlands

13. In which sports event Sajan Prakash is related?
Answer :- Swimming

14. Who was the Caption of Kerala team in the 35th National Games?
Answer :- Preeja Sreesdharan

15. Mayuresh Pawar of Maharashtra team died on the 2nd day of 35th National Games. He is associated with which sport?
Answer :- Netball



16. Which state has won the renji Trophy Cricket Cup in 2005?
Answer :-karnataka

17. How many medals were won by Services Sports Control Board in 35th National Games?
Answer :- 159

18. How many districts in Kerala the Venue of National games 2015 arranged?
Answer :- 7

19. The winner of women’s Brisbene International Title 2015 in professional tennis tournaments is?
Answer :- Maria Sharapova


################ WORLD ################
1. Name the former president of Egypt who was sentenced to death?
Answer: - Mohammed Morsi

2. Plaestine was recently recogbised as a state by which country?
Answer: - Vatican

3. Which International Day, observed by United Nations on May 15 , has this year’s theme, ‘Men in Charge? Gender Equality and Children’s Right in Contemporary Families’?
Answer: - International Day of Families

4. 17 May 2015 marked the 150th anniversary of which United Nations specialised agency?
Answer: - International Telecommunication Union

5. India and Iran signed a Memorandum of Understanding for the development of which port in Iran?
Answer: -  Chabahar

6. Which party won the general election held in the United Kingdom?
Answer: - Conservative Party

7. Which country where more than 4700 people died were killed by the Ebola virus, has recently been declared Ebola free by the WHO?
Answer: - Liberia

8. Which University has topped in ‘Times World’s Reputation Rankings 2015’?
Answer :- Stanford University

9. The Asian city where the first municipal election were held in 60 years in 2014 December?
Answer :- yangon , Mayanmar
10. The first Asain Country to Introduced NOTA?
Answer :- Bangladesh

11. Which Indian City hosted the first Ocean Science Congress?
Answer :- Kochi

12. In which Afican Nation Anirudh Jagannath was elected as Prime Minister?
Answer :- Mauritius

13. The Houthis are members of a rebel group operating in which country?
Answer :- Yemen

14. Where is the seat of Pan African Parliament?
Answer :- Midrand, South Africa

15. Which is the richest country in ASEAN?
Answer :- Singapore

################ INDIA ################
1.What does USTAS, the new central scheme launched by the government stands for? 
Answer: - Upgrading Skills and Training in Trraditional Art/Crafts for Development

2. Where was the dedicated E-commerce Center of India Posts, launched recently? 
Answer: - New Delhi 

3. The Union Government of India has given its approvel for disinvest of how much percent in the National Thermal Power Corporation(NTPC)? 
Answer: - 5% 

4. Which state government banned digging of bore wells deeper than 200 feet? 
Answer: - Maharashtra 

5. Where was the 6th edition of the National Conference on Nuclear Energey held? 
Answer: - New Delhi 

6. Name the first state to issue soil health cards to farmers? 
Answer: -Punjab 

7. The Government of India has approved Rs20,000 Crore from which programme, aiming to integrate the effort to clean and protect the river Ganga in a comprehensive manner? 
Answer: - Namami Ganga 

8. The Union Minister of health and Family Affairs launched which award for public health facilities? 
Answer: - Kayakalp 

9. The Benami Transaction (Prohibition) Amendment Bill, recently introduced in the Parliament seeks to aamend which Act? 
Answer: - Benami Transactions (Prohibition) Act 1988 

10. The Government of India has allocated how much amount for the development of AYUSH, that copmprises Ayurveda, Yoga, Naturopathy, Unani, Siddha and Homeopathy? 
Answer: - Rs. 5000 Crore 

11. India assumed the presidency of the 68th session of which International Body? 
Answer: - World Health Assembly 

12 . where is recently commissioned naval base, INS Sardar patel located? 
Answer: -Porbandar 

13. Which state has set up a fenced forested elephant sanctuary?
Answer :- Karnataka

14. Which is the assistance of which body the National Cyclone Risk Mitigation Project was launched on India?
Answer :- World Bank

15. From which Constituency Sumitra Mahajan was elected to the 16th Lok Sabha?
Answer :- Indor , Madhya Pradesh

16. The first State in India to launch a healthAdalat?
Answer :- Karnataka

17. In which city the first duble cecker fly over of India was inaugurated?
Answer :- Mumbai

18. The union Misnitry of water resources has decided to celebrate the year 2015-16 as?
Answer :- Jalkranti Varsh

19. Which committee recommended new criteria for determination of Poverty Line?
Answer :- C. rangarajan Committee

20. Union Ministry of Communication and Information Technology released the commemorative postage stamps on the theme of ?
Answer :- Swach Bharath Mission

21. How many sub groups of Chief Ministers had been constituted within NITI Aayog?
Answer :- 5

22. The political party of Pawan Kumar Chamling who became the Chief Minister of Sikkim for the 5th term?
Answer :- Sikkim Democratic Front

23. The theme of National Science Day 2015 is?
Answer :- Science for National Building



24. World’s largest and tallest Indian Flag has been unfurled at which place in India?
Answer :- Faridabad

25. Surys Kiran is a combined military training excise between India and?
Answer :- Nepal

26. The Indira Paryavaran Bhavan India’s first Net Zero Energy building is located in which city?
Answer :- New Delhi

27. The number of seats won by United Progressive Alliance in 2014 General Election?
Answer :- 58
28. Sukanys Samridhi Yojana had been started by Union Government in Janpur District of Uttarpradesh under?
Answer :- Beti Bachavo Beti Padao

29. Which State won the 10th National Award for outstanding work in Mahathma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act?
Answer :- Madhya Pradesh

30. According to the latest Tiger Census Report of 2015, which state has recored highest number of tigers?
Answer :- Karnataka

31. The first State in India to ‘Observe Child Protection Day’?
Answer :- Assam

32. Which Indian city declared as the first kerosene free city on 19th June 2014?
Answer :-New Delhi

33. Which Tiger Reserve bagged the National Tiger Conservation Authority biennial award?
Answer :-Periyar

34. Who was appointed as brand Ambassador for the North East by Central Government?
Answer :- M.C.Marykom

35. Where is the nenovated Nalanda University?
Answer :- Rajgir, Bihar

36. Indian railway has flagged off the first comprehensive Natural Gas (CNG) based train in which state?
Answer :- Haryana

37. Which state has organized the ‘International Conference on Buddhist Heritage’?
Answer :- Odisha

38. The bill that given assent by the President of India on 12th May 2014?
Answer :- Whistleblowers Bill

39. The person who got the highest majority in the Lok Sabha elections?
Answer :- Pritam Munde (696321 Votes)

40. First Kisan Call Center of North East has been opened at which place?
Answer :- Agartala


################ KERALA ################
1. Which department of Kerala launched ‘Laharivimuktha Keralam’ Project?
Answer :- Excise

2. The first e-governance Municipality in Kerala?
Answer :- Thiroor

3. Which committee appointed to probe the solar panel scam in Kerala?
Answer :- Sivarajan Commission

4. Who has been appointed as the chairman of Kerala Lalithakala Academy?
Answer :- Prof.Kattoor Narayana Pillai

5. The scheme aims to provide training in soft skills to college students?
Answer :- Yes Kerala

6. The schemd of Government of Kerala for children below 18 years of age who are affected by fatal disease?
Answer :- Thalolam

7. The first Municipality in India to get an ISO Certification?
Answer :- Malappuram

8. The Goodwill ambassador of Sukhayatra 2015 Project?
Answer :- Mohanlal

9. Who directed the movie ‘Perariyathavar’?
Answer :- Dr.Biju

################ BUSINESS ################
1.  World’s busiest airport for International Traffic?
Answer :- Dubai International Airport


################ DAYS TO REMEMBER ################
1. International Yoga Day is celebrated all over the world on?
Answer :- June 21
2. Which was the theme of International Women Day 2015?
Answer :- Make it happen

3. Zero Discrimination Day is observed on?
Answer :- March 1

4. 10th February will henceforth will be recognized in India as?
Answer :- National Deworming Day

5. What was the tag line for World Cancer day 2015?
Answer :- Not beyond Us

################ BOOKS ################
1. ‘Greater then Bradman’ a famous book related to the life story of Sachin Thendulkar written by?
Answer :- Rudolph Lambest

2. Who authorized ‘Courage and Conviction’ an Autobiography?
Answer :- V.K.Singh

3. Who is the author of the book ‘India Shastra: Reflections on the Nation In Our Time’?
Answer :- Shashi Tharoor

4. Which Bollywood actor’s autobiography is ‘And then One Day’?
Answer :- Nasuriddin Shah

################ AWARDS ################
1. The nonprofit organization of Pakisthan that got Magsasy Award in 2014?
Answer :- The Citizen’s Foundation

2. The former Deputy Prime Minister of India who was conferred Padmavibhushan in 2015?
Answer :-L.K.Advani
Download in PDF
Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Share :
+
Previous
Next Post »
0 Comments for "Current Affairs Question for Assistant Grade 2 in Bevco"

Confused? Feel free to Ask

Your feedback is always appreciated. We will try to reply your queries as soon as possible (Every day after 6 PM).
Important Note:
1. Please do not send Spam comments, it will be deleted immediately upon my review.
2. You can Comment me in Malayalam/English only.
3. Abuse Comments will be Deleted .
4. Avoid including website URLs in your comments.
Regards,
Kerala PSC Helper

 
Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia
Back To Top